Това лято се ремонтират само 300 км пътища, догодина - 2600 Около 22,5

...
Това лято се ремонтират само 300 км пътища, догодина - 2600 Около 22,5
Коментари Харесай

22 млн. лв. ще струва километър от аутобана Русе - Велико Търново

Това лято се ремонтират само 300 км пътища, догодина - 2600
Около 22,5 млн. лева е междинната цена на километър от бъдещата автомагистрала Русе - Велико Търново. Това се разбра в петък от известие на пътната организация за отворените ценови предложения. Пликовете са били разпечатани пред комисия още в четвъртък към 15 часа.

Цената е съвсем рекордна за България и се дължи на това, че офертите са подавани в този момент, откакто цените на строителните материали през 2021 и 2022 година се качиха приблизително с 40%, а на някои се покачиха и с 80 и даже 100%. Стойността може да се  сравни единствено с най-трудните участъци от автомагистрала “Струма ”, които минават през планински терени и построяването им се нуждае от доста мостове, виадукти и даже тунели. Рекордът там е 36 млн. лева за километър, само че в най-трудния сектор - през Кресненското дефиле.

75-те километра, за които бяха отворени ценовите предложения, са разграничени на две позиции: 40 км от Русе до Бяла, откъдето ще стартира строителството, и още 35 км от обхода на Бяла до пътния възел Гара Бяла - Плевен. От цялата автомагистрала остават още съвсем толкоз оттова до Велико Търново.

И по двете позиции са подадени три оферти от едни и същи сдружения В първото влизат “Инфра Експерт ” АД, “Автомагистрали - Черно море ” АД, “Пътинженерингстрой-Т ” ЕАД и “Трансконсулт-22 ” ЕООД, които оферират общо 1,639 милиарда лева за разработване на техническия план и сторителството на тези 75 км.

Второто съдружие е формирано от “Хидрострой ” АД, ВДХ АД и “Пътстрой Бургас ” ЕООД, които оферират да свършат работата за съвсем същата сума - 1,646 милиарда лева Третата оферта е на обединяване сред “Европейски пътища ” АД, “Грома Холд ” ЕООД, “Водно строителство – Благоевград ” АД, “Автомагистрали Хемус ” АД и “Пътпроект 2000 ” ООД с съвсем същата сума - 1,636 милиарда лева

Проектът се финансира от новата Оперативна стратегия “Транспорт ”, която все още не е утвърдена окончателно от Еврокомисията

Но законът разрешава организирането на публични поръчки, когато се отнася до обект от национално значение и се уточни различно финансиране. В случая то ще е от държавния бюджет, само че одобряването от Брюксел е съвсем несъмнено, защото това е един от двата огромни плана, препоръчани от България дружно с довършването на “Струма ”.
РЕМОНТИ
Няма поръчка за главен ремонт на пътища в страната, която да е оповестена от нас и да не е обжалвана. Това попарва очакванията ни да създадем главен ремонт на доста пътища това лято, сподели вицепремиерът и районен министър Гроздан Караджов по време на парламентарния надзор. Това лято може да стартира главен ремонт единствено на тези сектори от пътната мрежа, за които има наследени механически планове и за които може да се разгласят публични поръчки, сподели той. В момента има планове за ремонта на към 300 км.

“Лично съм разпоредил планове за 2600 км, без значение кой министър ще седи на моето място, следващата година ще има 2600 завършени проектирания, евентуално и стартирани процедури ”, сподели той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР